Van de overheid. Voor ondernemers.

De 6 meest gestelde vragen over VAR en DBA

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst | Kamer van Koophandel

Sinds 1 mei 2016 vervangt de modelovereenkomst de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers. De meeste zzp’ers in Nederland hebben hierover inmiddels een brief ontvangen van staatssecretaris Wiebes. Op deze pagina vindt u antwoord op de meest gestelde vragen.

1 Wat gaat er veranderen?

Voortaan geldt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Zzp’ers kunnen geen VAR meer aanvragen en maken voortaan gebruik van modelovereenkomsten van de Belastingdienst. De modelovereenkomsten staan op belastingdienst.nl.

2 Wat moet ik doen?

U kunt nu het volgende doen:

 • Bedenk samen met de opdrachtgever of u een modelovereenkomst nodig heeft. In veel gevallen is het duidelijk dat een zzp'er niet in loondienst werkt. Denk aan een schilder die steeds voor verschillende particulieren werkt. U hoeft in deze gevallen geen modelovereenkomst te gebruiken. Als u twijfelt, kunt u met uw opdrachtgever gebruikmaken van een modelovereenkomst, maar dit is niet verplicht.
 • Zoek een modelovereenkomst die past bij de manier waarop u werkt
 • Leg vast volgens welke modelovereenkomst u werkt. Stuur bijvoorbeeld de modelovereenkomst als bijlage mee in de mail waarin u afspraken maakt met uw opdrachtgever. Of verwijs naar het nummer van de modelovereenkomst.
 • Werk volgens de afspraken in de gekozen modelovereenkomst. Zolang u en uw opdrachtgever dat doen, is er geen sprake van loondienst en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.

3 Moet ik voor iedere opdracht of klus die ik uitvoer een aparte overeenkomst gebruiken?

Nee. De algemene modelovereenkomsten zijn geschikt voor alle type opdrachten. Het maakt daarbij niet uit in welke branche u werkt of wat uw beroep is. Als u werkt volgens de afspraken in die modelovereenkomst staan, is er geen sprake van loondienst. De opdrachtgever hoeft dan geen loonbelasting en premies volksverzekeringen te betalen. Het werken met een modelovereenkomst is niet verplicht, maar wel handig als u die zekerheid wilt.

4 Wie is verantwoordelijk als de Belastingdienst vindt dat er sprake is van een echte dienstbetrekking?

De zzp’er en de opdrachtgever zijn samen verantwoordelijk. Zolang de zpp’er en de opdrachtgever volgens een modelovereenkomst van de Belastingdienst werken, is er geen sprake van loondienst. De opdrachtgever hoeft dan geen loonbelasting en premies volksverzekering te betalen. Als de zzp’er zijn aangifte inkomstenbelasting doet, beoordeelt de Belastingdienst of de zzp’er ondernemer is voor de inkomstenbelasting.

5 Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van de overeenkomst?

De opdrachtnemer en opdrachtgever zijn samen verantwoordelijk voor de overeenkomst. Dat hoeft niet een modelovereenkomst van de Belastingdienst te zijn. U mag ook een eigen overeenkomst gebruiken.

6 Wat zijn de gevolgen als ik geen gebruik maak van een overeenkomst?

Als u geen gebruik maakt van een modelovereenkomst van de Belastingdienst, dan hebt u geen zekerheid over de dienstbetrekking. Als de Belastingdienst vindt dat er wel sprake is van loondienst, dan moeten de opdrachtnemer en de opdrachtgever alsnog loonbelasting en premies volksverzekeringen betalen over de vergoeding.

Meer informatie

 • Op de website van de Belastingdienst vindt u meer vragen en antwoorden over de nieuwe werkwijze met de modelovereenkomst.
 • Staat uw vraag er niet tussen? Kijk op belastingdienst.nl voor uitgebreide informatie over de DBA.

Webinars Belastingdienst

Op dinsdag 12 april zond de Belastingdienst twee webinars uit:

DBA voor zzp'ers

In dit webinar kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Regels rondom werken in loondienst en werken als ondernemer
 • Verhouding zzp'er en opdrachtgever
 • Werken buiten loondienst met modelovereenkomsten
 • Gevolgen van fictief dienstverband
 • Werken via payrollbureau of intermediair
 • Beoordeling ondernemerschap bij aangifte inkomstenbelasting

Bekijk dit webinar

DBA voor opdrachtgevers

Daarin kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wet- en regelgeving rondom werken in loondienst
 • Verhouding opdrachtgever en zzp'er
 • Werken buiten loondienst met modelovereenkomsten
 • Echte en fictieve dienstbetrekkingen
 • Werken met zzp’ers via intermediair of broker
 • Zelf beoordelen van arbeidsrelatie
Bekijk dit webinar

Hoe denken andere ondernemers en opdrachtgevers hierover?

Wilt u weten hoe andere ondernemers en opdrachtgevers omgaan met de introductie van de modelovereenkomst? Haak dan in op de gesprekken op Higher Level, het forum waar ondernemers en experts uit zowel de private als de publieke sector elkaar adviseren.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst
Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907