Van de overheid. Voor ondernemers.

Bestelauto

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

Heeft u een bestelauto? De meeste belastingregels zijn dan hetzelfde als voor een personenauto. Maar er zijn ook speciale belastingregels voor uw bestelauto.

Bestelauto voor de motorrijtuigenbelasting en de bpm

Als u voor uw onderneming een bestelauto nodig heeft, is het handig om te weten of de auto ook voor de Belastingdienst een bestelauto is. Er is een schema waarmee u dat kunt bepalen. Voldoet uw bestelauto niet aan de regels? Dan is uw bestelauto voor de motorrijtuigenbelasting en de bpm een personenauto.

Privégebruik van uw bestelauto

De regels voor privégebruik van een auto gelden ook voor bijna alle bestelauto's. Er is een uitzondering voor bestelauto's die eigenlijk alleen maar te gebruiken zijn voor het vervoer van goederen. Het gaat dan om auto's die bijvoorbeeld alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast.

Heeft u zo'n bestelauto? Voor de inkomstenbelasting verrekent u dan de autokosten met het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs. Wat overblijft mag u dan van uw winst aftrekken.

Vereenvoudigde rittenregistratie

Het bepalen van het privégebruik van een bestelauto is soms niet makkelijk. Heeft een van uw werknemers bijvoorbeeld meer ritten op een dag met de bestelauto? Dan kan het bijhouden van een volledige rittenregistratie een grote administratieve last zijn.

Hiervoor is een praktische regeling. Uw werknemer mag het aantal gereden privékilometers bewijzen met een vereenvoudigde rittenregistratie. De belangrijkste gegevens in een vereenvoudigde rittenadministratie zijn:

  • zakelijke adressen van klanten (die moet u in uw administratie bewaren)
  • het aantal bezoeken aan klanten op een dag
  • de volgorde van de bezoeken

U moet wel een schriftelijke afspraak maken met uw werknemer. In die afspraak moet staan dat:

  • uw werknemer een vereenvoudigde administratie bijhoudt
  • uw werknemer de bestelauto tijdens werk- en lunchtijd niet privé gebruikt
  • u de zakelijke adressen van uw klanten in uw administratie bewaart

De Belastingdienst heeft samen met belangenorganisaties een voorbeeldafspraak voor een vereenvoudigde rittenadministratie gemaakt.

Alleen zakelijk gebruik

Gebruikt u de bestelauto echt alleen voor zakelijke ritten? Dan is het aan te raden om een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' naar de Belastingdienst te sturen. Zo'n verklaring vindt u op het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl.

Met zo'n verklaring:

  • hoeft u bij uw winstberekening helemaal geen rekening te houden met het privégebruik van de bestelauto
  • hoeft u geen rittenregistratie bij te houden

Er zijn wel voorwaarden:

  • u mag de bestelauto helemaal niet privé gebruiken
  • als er iets verandert in het gebruik van de bestelauto, dan moet u dat aan de Belastingdienst doorgeven

Verder is het verstandig om werkbonnen en afspraken te bewaren. Dat maakt het voor u makkelijker om te bewijzen dat u de bestelauto alleen zakelijk gebruikt.

Let op: Bent u freelancer, of doet u wel eens klussen tegen betaling? En bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u toch gebruikmaken van de 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto'. Dat doet u op papier. Het formulier kunt u bestellen bij de BelastingTelefoon.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst

Heeft u nog vragen?

BelastingTelefoon Auto

Bel: 0800 - 0749 gratis

0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907