Van de overheid. Voor ondernemers.

Belastingzaken bij opheffen

Als u met uw bedrijf stopt, is een melding bij de Belastingdienst niet genoeg. U moet uw belastingzaken afwikkelen: dit heet fiscaal afrekenen.

Eenmanszaak, vof of maatschap opheffen

Wat moet u (of uw accountant of fiscalist) regelen met de Belastingdienst?

  • Als u uw bedrijf uitschrijft uit het Handelsregister, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Check of u een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst ontvangt.
  • Zorg voor een eindafrekening: lever bij de Belastingdienst een aangifte inkomstenbelasting in over het laatste jaar dat uw bedrijf nog actief was.
  • Doe een slotaangifte omzetbelasting.
  • Meld het ontslag van uw werknemers bij de Belastingdienst.

Uitzondering: als u daarna een nieuwe onderneming start

Stopt u uw onderneming en start u daarna een nieuw bedrijf? Dan hoeft u waarschijnlijk niet fiscaal af te rekenen. Als u winst maakt als u uw bedrijf opheft, dan betaalt u hier normaal gesproken inkomstenbelasting over. Start u een nieuw bedrijf? Dan kunt u het geld hierin investeren. Hierdoor wordt de fiscale boekwaarde van uw bedrijf lager, maar hoeft u geen belasting te betalen over de winst. Er zitten ook nadelen aan deze constructie. Laat u dus adviseren door uw accountant of fiscalist.

Een rechtspersoon opheffen

Als u een bv of nv hebt en u wilt deze opheffen, dan gelden er andere regels. Neem hiervoor contact op met uw accountant of fiscalist. Stappenplan ontbinden en beëindigen rechtspersonen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222