Van de overheid. Voor ondernemers.

Webshop beginnen: stappenplan en tips

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven | Kamer van Koophandel

Waar krijgt u mee te maken als u een webshop begint? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden en welke mogelijkheden het online verkopen via een webwinkel u biedt.

1. Twee vliegen in een klap: inschrijven bij de KvK en aanmelden bij de Belastingdienst

Als u een webshop start, moet u deze inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst, dat doet de KvK voor u.

2. Registreer uw domeinnaam (internetadres)

Voor uw website kiest u een domeinnaam: uw internetadres. U vraagt deze aan bij een 'registrar'. Deze tussenpersoon dient voor u een registratieaanvraag in bij de organisatie die de domeinnamen beheert.

3. Stel algemene voorwaarden op

In de algemene voorwaarden neemt u bijvoorbeeld regels op over betaling, levertijd, garantie en geschillen. U kunt hiervoor de algemene voorwaarden van Thuiswinkel.org gebruiken.

4. Bied duidelijke informatie op uw website

Uw website moet volledige duidelijkheid geven over de identiteit van uw bedrijf. Naast uw adresgegevens vermeldt u uw KvK-nummer en btw-nummer. Ook moet u uw klanten informeren over de prijs, kenmerken van het product, betalingswijze en levering, maar ook over het eventueel gebruik van cookies.

5. Beveilig de persoonsgegevens van uw klanten

U moet zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens van uw klanten. Persoonsgegevens van uw klanten moet u onder andere beveiligen tegen verlies of diefstal. Vraag uw webhostingbedrijf naar beveiligingsmogelijkheden.

6. Zorg dat uw klanten veilig kunnen betalen

U ben verplicht ervoor te zorgen dat uw klanten veilig kunnen betalen. Dat kan via een beveiligde internetverbinding.

7. Stuur een schriftelijke bevestiging van de bestelling

U moet uw klant een schriftelijke bevestiging van de bestelling sturen met daarin uw algemene voorwaarden, garantiebepalingen en adresgegevens. Dit moet uiterlijk bij de levering gebeuren.

8. Vraag vooraf toestemming aan uw klant voor het sturen van reclame via e-mail

U mag niet ongevraagd digitale reclame via e-mail of mobiele telefoon naar burgers of bedrijven sturen. Personen moeten hiervoor van tevoren toestemming hebben gegeven.

9. Verkoopt u alcohol en/of tabak? Houd rekening met bepaalde regels

Sterk alcoholhoudende dranken mag u alleen via een webshop verkopen als u een slijterij- of drank- en horecavergunning heeft. En ook aan het online verkopen van tabakswaren zijn regels verbonden.

Dit stappenplan is een richtlijn. Een aantal stappen kunt u gelijktijdig uitvoeren. Mogelijk heeft u nog andere verplichtingen.

Tips bij het starten van een webshop

  • Begint u een webshop aan huis? Dan moet u dit meestal bij de gemeente melden. Als het om een huurwoning gaat, moet u ook toestemming vragen aan de verhuurder van het pand.
  • Als u een website laat bouwen, mag u deze alleen zelf wijzigen als u het auteursrecht heeft. Bij voorkeur moet de ontwerper verklaren geen gebruik te maken van zijn persoonlijkheidsrechten. Maar u kunt ook werken met een gebruikslicentie.
  • Elke winkel heeft reclame nodig, ook een webwinkel. Dit kan door gebruik te maken van onder andere social media (zoals Facebook, Twitter en LinkedIn), (zoekmachine-) marketing en (online)adverteren.
  • Als u verkoopt aan klanten buiten Nederland of vanuit het buitenland, krijgt u te maken met regels voor verkoop over de grens, zoals export- en importregels, btw en leverings- en verkoopwaarden.
  • Weeg de na- en voordelen van een webshop tegen elkaar af. U heeft minder persoonlijk contact, er is veel concurrentie en een webwinkel is arbeidsintensief. Maar er zijn ook voordelen. U bespaart kosten op een winkelpand, uw afzetmarkt is niet plaatsgebonden en u heeft ruime openingstijden (24 uur).

Meer informatie

Bijeenkomsten & webinars

Praktijkvoorbeelden

Bekijk hier de ervaringen van ondernemers die onlangs gestart zijn met een webshop en doe uw voordeel met praktische tips.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907