Van de overheid. Voor ondernemers.

Starten vanuit een uitkering

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | UWV

U heeft een uitkering en wilt graag voor uzelf beginnen. Maar is dat mogelijk als u een WW-uitkering heeft? Of als u AOW krijgt? En kunt u ook starten met een eigen bedrijf vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering?

Starten vanuit de Ziektewet, WAO, WAz, Wajong of WIA

  • U meldt bij UWV dat u een eigen bedrijf wilt starten. Als u winst maakt met uw onderneming, wordt uw uitkering misschien verlaagd. Dat voorkomt dat u later geld moet terugbetalen.
  • Als u stopt met uw bedrijf, krijgt u misschien uw oude uitkering weer. UWV beoordeelt in hoeverre u niet meer kunt werken. Als u minder arbeidsongeschikt bent dan voorheen, verandert de hoogte van uw uitkering.
  • Als u beter bent en uw Ziektewetuitkering stopt, krijgt u misschien een WW-uitkering. Dan gelden voor u andere regels als u een bedrijf start. Neem hierover contact op met UWV.
  • Vraag advies aan de arbeidsdeskundigen van UWV als u een bedrijf wilt starten vanuit een uitkering.
  • Het starten van een bedrijf vanuit een uitkering kan ook gevolgen hebben voor uw toeslagen. Wijzigingen in uw inkomen geeft u door via MijnToeslagen.

Starten vanuit de WW

Krijgt u een WW-uitkering en wilt u een eigen bedrijf starten? Overleg dan eerst met UWV. UWV kan u bijvoorbeeld adviseren over uw mogelijkheden om te starten met behoud van WW-uitkering. Lees meer over de mogelijkheden en waarmee moet u rekening houden bij het starten als u WW ontvangt.

Het starten van een bedrijf vanuit de WW kan ook gevolgen hebben voor uw toeslagen. Wijzigingen in uw inkomen geeft u door via MijnToeslagen.

Starten vanuit de AOW

Bent u gepensioneerd en wilt u als ondernemer starten? Dat heeft geen consequenties voor uw AOW-uitkering. Voor uw fiscale faciliteiten kan dit wel gevolgen hebben. Lees meer over starten naast de AOW.

Starten vanuit de bijstand

U kunt ook starten vanuit de bijstand. U krijgt hiervoor 1 jaar de tijd. Uw uitkering wordt dan niet verlaagd. En voor eventuele kosten krijgt u een renteloze lening. Na dat jaar kijkt de gemeente of uw bedrijf levensvatbaar is. Als dat zo is, stopt uw uitkering. Gaat het toch niet goed met uw bedrijf, dan kunt u Bbz aanvragen. Uw uitkering wordt dan tijdelijk aangevuld tot bijstandsniveau.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
UWV

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222