Aan de slag als freelancer of zzp'er

Deze informatie is geplaatst door:

Starten als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) of freelancer gaat vaak heel snel. Vaak kunt u aan de slag zonder startkapitaal. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. De Belastingdienst bijvoorbeeld.

Wat is een freelancer of zzp'er?

De begrippen zzp’er en freelancer betekenen hetzelfde. Als freelancer of zzp’er werkt u voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Denk aan een metselaar die voor allerlei aannemers klussen uitvoert of bijvoorbeeld een fotograaf.

Starten als freelancer of zzp’er

Voor freelancers of zzp’ers gelden dezelfde regels als voor andere ondernemers. Zoals inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Houd hierbij rekening met het feit dat freelance en zzp geen aparte rechtsvormen zijn. Veel zzp’ers en freelancers kiezen voor een eenmanszaak of een bv.

In het stappenplan bedrijf starten kunt u terugvinden wat er allemaal komt kijken bij de start van een eigen bedrijf.

Zelfstandig of toch niet?

Als zzp'er loopt u soms het risico op een verkapt dienstverband: uw situatie lijkt sterk op een betrekking in dienstverband. U denkt dan zelf dat u zelfstandig bent, maar de Belastingdienst en het UWV zien dat anders. Daarom is er de VAR-verklaring.

Wat is een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)?

Niet alleen de Belastingdienst en het UWV, maar ook uw opdrachtgevers willen graag weten of ze met een zelfstandige van doen hebben. Anders moeten zij loonbelasting en sociale premies voor u betalen. Met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) kunt u aantonen dat u ondernemer bent. Hiermee geeft u uw opdrachtgever (financiële) zekerheid.

Wetswijziging VAR

Een nieuw systeem van modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zal de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaan vervangen. In de nieuwe situatie zijn zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie.

Zo berekent u de juiste uurprijs

Ondernemers concurreren. Op kwaliteit en op prijs. Om uw juiste uurtarief te bepalen, is het verstandig met een aantal factoren rekening te houden. Welke dat zijn?

Tips

  • Als ondernemer voor de inkomstenbelasting komt u eventueel in aanmerking voor voordelige fiscale regelingen. Als u tenminste jaarlijks 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) aan uw bedrijf besteedt.
  • Bekijk het overzicht van regelingen en organisaties die de belangen van zzp'ers behartigen.
  • Weet waar u op moet letten wanneer u een webwinkel wilt beginnen.
  • U bent niet meer verzekerd via een werkgever voor bijvoorbeeld ziektekosten. Daarom is het verstandig om als zzp'er eigen verzekeringen af te sluiten.
  • U heeft geen recht op een WW-uitkering. Wel zijn er andere uitkeringen en fiscale regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken.
  • Wilt u zeker weten met wie u zaken doet? Download de KvK App Handelsregister.

Bijeenkomsten & webinars

Deze informatie is geplaatst door de

Kamer van Koophandel

Neem contact op met

Kamer van Koophandel