Een ondernemingsplan maken

Deze informatie is geplaatst door:

Het belang van het ondernemingsplan

Maak uw idee concreet

Veel goede ideeën beginnen op een bierviltje. Heeft u een goed bedrijfsidee? Met een ondernemingsplan (businessplan) maakt u uw idee concreet.

Wat is een ondernemingsplan?

In uw ondernemingsplan zet u uw eigen plannen op een rij. U beantwoordt vragen als: Wat wil ik precies gaan doen? Waar ga ik me vestigen? Welke rechtsvorm kies ik? Is er een markt voor mijn product en hoe kom ik aan klanten? Hoeveel geld heb ik nodig om mijn plannen van de grond te krijgen?

Waarom een ondernemingsplan opstellen?

Een ondernemingsplan is handig om inzicht te krijgen in uw plannen. Bovendien is uw ondernemingsplan vaak noodzakelijk bij het aanvragen van een lening bij de bank. Met een ondernemingsplan onderzoekt u of uw plannen haalbaar zijn en of markt is voor uw product/dienst. Bovendien kunt u het ondernemingsplan gebruiken bij bijvoorbeeld het aanvragen van een lening bij de bank. Het ondernemingsplan dwingt u bovendien de nodige keuzes te maken en voorkomt dat u aspecten over het hoofd ziet.

Hoe schrijf je een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan kunt u zelf schrijven of u kunt het uitbesteden. Diverse partijen bieden een sjabloon voor een ondernemingsplan aan, een voorbeeld van een ondernemingsplan kunt u onder andere downloaden via Qredits. Of gebruik de Checklist ondernemingsplan van de Ondernemerskredietdesk.

Tips bij het maken van een ondernemingsplan:

  • Maak gebruik van een voorbeeld ondernemingsplan.
  • Begin uw plan met een korte samenvatting of een introductie.
  • Neem de tijd.
  • Wees realistisch en eerlijk.
  • Vraag anderen om feedback.

Deze informatie is geplaatst door de

Kamer van Koophandel

Neem contact op met

een adviseur van de KvK

Bel (088) 585 2222