Van de overheid. Voor ondernemers.

Wat en hoe betaal ik voor het bedrijf dat te koop staat?

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

U heeft een bedrijf op het oog dat te koop is. In stap 2 gaat u onderzoeken wat de vraagprijs is en hoe u aan financiering komt.

Waardebepaling

Begin bij deze stap met het opvragen van een verkoopmemorandum. Hierin staat uitgebreide bedrijfsinformatie, waaronder de vraagprijs en hoe deze is bepaald.

De prijs wordt bepaald op basis van bezittingen van de verkoper, die bestaan uit tastbare en niet tastbare middelen. Tastbare middelen zijn bijvoorbeeld pand, inventaris, voorraad en liquide middelen. De niet tastbare middelen bestaan uit goodwill: het bedrag dat betaald wordt voor de goede naamsbekendheid, de ideale ligging, het bestaande klantenbestand, de goede relatie met leveranciers, etc. Deze niet tastbare middelen moeten wel tot uitdrukking komen in de winst van het bedrijf, anders is er geen sprake van goodwill. Een camping in een sterk toeristische regio met veel recreatiemogelijkheden is bijvoorbeeld meer waard dan een camping in een afgelegen gebied omdat de toerist hier meer geld voor over heeft.

De waardebepaling van een bedrijf wordt van twee kanten beleefd. De verkoper ziet in waarde een vergoeding voor arbeid en geld uit het verleden. U ziet in waarde een vergoeding voor winst in de toekomst.

Goodwill

Goodwill is de meerwaarde van een onderneming boven de waarde van de activa en de passiva (het zichtbare eigen vermogen). Het bepalen van de goodwill van een onderneming is vaak een lastig vraagstuk.

Er bestaan 2 soorten goodwill:

  • Ondernemingsgoodwill: dit is goodwill van bijvoorbeeld een bakkerij met bijzonder brood. Er is ook ondernemingsgoodwill als het bedrijf een goede organisatie heeft of heel klantvriendelijk personeel en hierdoor structureel meer winst maakt.
  • Persoonlijke goodwill: dit is goodwill van de ondernemer zelf. Bijvoorbeeld een pedicure met een speciale behandelingstechniek of een kapper die van elk kapsel iets unieks maakt.

Alleen ondernemingsgoodwill heeft effect op de waarde een bedrijf. De waarde wordt namelijk hoger door bijvoorbeeld de naam, producten, eventuele octrooien en speciale recepten. Als opvolger wilt u de zaak natuurlijk voortzetten met hetzelfde speciale brood, dus daar moet u voor betalen. Bij persoonlijke goodwill ligt dit anders. Het is nog maar de vraag of u, de koper van het bedrijf , dezelfde kwaliteiten heeft als de ondernemer van de verkopende partij. Dit heeft dus geen gevolgen voor de prijs. Laat u voor de waarde van goodwill adviseren door een specialist, zoals een accountant of financieel adviseur.

Manieren om aan geld te komen

U heeft als koper verschillende mogelijkheden om de bedrijfsovername te financieren. Laat u niet direct afschrikken door de vraagprijs. Ook met weinig eigen geld zijn er mogelijkheden tot financiering van de overname. Daarnaast is de vraagprijs meestal niet de prijs die u uiteindelijk betaalt.

Eigen geld

Bij eigen geld kunt u denken aan spaargeld, geld van familie en/of vrienden die mee willen financieren en een achtergestelde lening. Een achtergestelde lening is een geldlening van de verkoper of bekende die u onder (opschortende) voorwaarden terugbetaalt.

Vreemd vermogen

Er zijn veel financieringsmogelijkheden die de koper van een bedrijf kan onderzoeken voor een passende aankoop. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar een mix van financieringsmogelijkheden. Zo is een overname waarbij een derde van de overnamesom door u wordt gefinancierd, een derde door de bank en een derde door de verkoper niet ongebruikelijk. Dit is een van de voorbeelden van geleidelijke overname.

Maak een financieel plan

Door een goed onderbouwd financieel plan te maken bij uw financieringsaanvraag toont u als koper de haalbaarheid van de overname aan. Kredietverstrekkers willen een kansrijk en betrouwbaar plan zien en als uw koop minder zeker is, ontstaat er een verhoogd risico voor de kredietverstrekker en een verhoogd risico betekent meer rente. Dat risico trekt bepaalde geldverstrekkers overigens aan om zo hun eigen voorwaarden vast te stellen. Denk hierbij aan aandelen, winstbewijzen en zeggenschap in plaats van rente.

Alles over vreemd vermogen vindt u bij de Financieringsdesk van de Kamer van Koophandel, 0800-1014.

Video Starten door bedrijfsovername

Bekijk deze video als u start door het overnemen van een bedrijf.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907