Van de overheid. Voor ondernemers.

Waar vind ik bedrijven te koop en welke past bij mij?

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

De eerste stap bij bedrijfsovername is het vinden van bedrijven die te koop staan.

Zoek in uw eigen netwerk en daarbuiten

Uit onderzoek blijkt dat de meeste overnames via het eigen netwerk plaatsvinden. Begin met uw eigen zakelijke en privé netwerk en geef aan dat u op zoek bent naar een bedrijf om over te nemen. Denk hierbij ook aan LinkedIn en Higherlevel. Daarnaast kunt u zoeken via een adviseur, uw accountant (NBA), de bank, brancheorganisaties, de BOBB en vakbladen. Via onderstaande tool vindt u verschillende overnamesites.

Waar vind ik bedrijven te koop?

Zoek online bedrijven te koop
Overnamesite Minimaal overnamebedrag
Bedrijfsovernameplein-
BedrijfsovernameRegister-
Bedrijventekoop.nl€ 75.000,-
Brookz.nl-
Koopmijnbedrijf.nl-
MKB Adviseurs-
Ondernemingsbeurs-
Webshop overname-
MKBase-

Let op! Lees de voorwaarden van overnamesites goed. Soms kunt u niet anonie blijven of moet u betalen voor het aanmaken van een profiel. Overnamesites van commerciële partijen kunnen een goede optie zijn, maar zijn niet uitputtend.

Startpagina bedrijfsovername-databanken geeft een totaaloverzicht van overnamesites in Nederland

Maak een zoekprofiel

Om een beeld te krijgen van het soort bedrijf dat u zoekt, maakt u een zoekprofiel. Hierin stelt u zichzelf de vraag wat voor type bedrijf u wilt overnemen. Zo kan een camping in Zeeland overnemen uw droom zijn, maar is het schoonmaken van sanitaire voorzieningen iets wat u dagelijks wilt doen? Kortom, zijn de werkzaamheden die horen bij het type bedrijf iets voor u?

Met het zoekprofiel maakt u voor uzelf duidelijk wat u uzelf in de praktijk ziet doen om het bedrijf te laten slagen. Wat vindt u leuk? Waar bent u goed in? Welke uitdagingen wilt u aangaan? Waar krijgt u energie van? En waarvan niet?

In uw zoekprofiel vindt u de volgende zaken terug

 • overnameprijs
 • branche / type bedrijf
 • regio / vestigingsplaats
 • aantal personeelsleden
 • omzet van het bedrijf (laag of hoog)
 • webshop of bedrijfspand

Ondernemingsplan

Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol spelen bij de keuze het bedrijf daadwerkelijk over te nemen. U maakt deze factoren inzichtelijk door een ondernemingsplan op te stellen.

De informatie die u hebt gekregen van de verkoper vormt de basis van uw ondernemingsplan. Het belangrijkste doel van een ondernemingsplan is het maken van een afgewogen beslissing. Onderzoek hierbij:

 • Of u als persoon geschikt bent om dit bedrijf over te nemen. Het gaat hier dus om uw ondernemerskwaliteiten en de kennis en ervaring die u meeneemt. De ondernemerschaptest van de Kamer van Koophandel kan u hierbij helpen.
 • Hoe de markt en de toekomstverwachting eruit zien. In de Branche-informatie vindt u bruikbare informatie over de markt. Andere geschikte informatiebronnen zijn jaarverslagen en publicaties, verkoopbrochures en productcatalogi, vaktijdschriften en vakbeurzen, brancheorganisaties, consumentenverenigingen, (markt)onderzoekbureaus en databanken.
 • De financiële haalbaarheid: de mogelijkheden van financiering, de winstverwachting en uw toekomstige inkomenspositie.

Een aantal tips bij het opstellen van een ondernemingsplan bij het overnemen van een bedrijf:

 • Kijk goed naar de sterktes en zwaktes van de onderneming, maar ook naar die van uzelf als ondernemer. Kijk naar kansen en bedreigingen voor uw markt, nationale of internationale ontwikkelingen en hoe deze invloed hebben op het succes van uw bedrijf.
 • Maak bij het opstellen van een ondernemingsplan eventueel gebruik van het format van de toekomstige financier.
 • Er zullen veel vragen bij u opkomen. Ga daarom zoveel mogelijk in gesprek met klanten, leveranciers, concurrenten en luister, kijk en voel.
 • Maak duidelijke vervolgafspraken met de verkoper zodat u zeker alle informatie krijgt die u zoekt.
 • Zoek in het Handelsregister meer informatie, zoals een uittreksel en jaarcijfers (als het om een rechtspersoon gaat).

Video Starten door bedrijfsovername

Bekijk deze video als u start door het overnemen van een bedrijf.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907