Van de overheid. Voor ondernemers.

Stappenplan bedrijf overnemen

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst | Kamer van Koophandel

Een bedrijfsovername biedt voordelen ten opzichte van het zelf starten van een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskans bij een bedrijfsovername groter is dan bij het starten van een nieuw bedrijf. U bent vaak direct verzekerd van een inkomen, klantenbestand, naamsbekendheid en bedrijfspand. Maar er komt ook veel bij kijken. Waar moet u aan denken voordat u een bedrijf overneemt? Met welke regels en vergunningen krijgt u te maken? Op deze pagina vindt u 10 belangrijke stappen en een video met handige informatie over het overnemen van een bedrijf.

Video Starten door bedrijfsovername

Bekijk deze video als u start door het overnemen van een bedrijf.

1. Bekijk welke bedrijfsovername bij u past

De ene overname is de andere niet. Moet u op zoek naar een bedrijf? Of neemt u het bedrijf van uw familielid of van uw werkgever over?

2. Stel een profiel op en zoek kandidaatondernemingen

Zoek aan de hand van een profiel potentiële kandidaatondernemingen en benader deze. De Kamer van Koophandel geeft u een aantal tips bij de koop van een bedrijf.

3. Ga na of een geleidelijke bedrijfsovername iets voor u is

Misschien wilt u een bedrijf overnemen, maar niet ineens. Bijvoorbeeld omdat u dat niet in 1 keer kunt financieren. Of omdat u nog wilt leren van de ervaring van de verkoper. Een geleidelijke bedrijfsovername kan op verschillende manieren.

4. Onderhandel over de overnameprijs

Wat is de overnameprijs? En welke inventarisgoederen neemt u over? De overnameprijs moet kloppen met de waarde van het bedrijf. U kunt om een boekenonderzoek vragen, een 'due diligence'. Zo krijgt u meer inzicht in bijvoorbeeld cijfers, klanten en contracten.

5. Zoek uit hoeveel werknemers een arbeidscontract hebben

Als u een bedrijf overneemt, dan neemt u ook het personeel over. Uitgangspunt bij de overname is dat er voor het personeel niets verandert. Lees meer over de regels voor personeel bij bedrijfsovername.

6. Stel een overnamecontract op

Neem afspraken over de overname op in een contract. U kunt hierin een ontbindingsclausule opnemen. De overname gaat dan niet door als u bijvoorbeeld geen financiering of vergunningen kunt krijgen. Eventuele geschillen kunt u op basis van het contract oplossen. Hier vindt u informatie over contracten.

7. Ga op zoek naar financiering

Heeft u zelf het geld niet om het bedrijf over te nemen? Dan moet u dat lenen bij uw familie, of bij een bank of investeerder. Mogelijk komt u ook in aanmerking voor een subsidie of andere regeling.

8. Regel belastingzaken met de Belastingdienst

Bij het overnemen van een bedrijf moeten u en de verkoper een aantal belastingzaken regelen. De verkoper maakt bijvoorbeeld de balans op en rekent af met de Belastingdienst. Dit heet fiscaal afrekenen.

9. Erft u een onderneming of krijgt u er een geschonken? Betaal dan erfbelasting of schenkbelasting

Als u een onderneming erft of geschonken krijgt en u zet deze voort, dan kunt u gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling. U betaalt dan minder of geen erf- of schenkbelasting.

10. Ga na wat u allemaal wilt overnemen van de verkoper

Denk aan:

  • Bedrijfsruimte: Gaat het om een huurpand? Dan moet de verhuurder hiermee akkoord gaan.
  • Intellectuele eigendomsrechten: Dit kunnen handelsnamen, auteurs- en modelrechten, merk-, octrooi- en kwekersrechten zijn.
  • Vorderingen en schulden: Wat spreekt u af als de verkoper zijn schulden niet (geheel) betaald heeft op de datum van overname? Neemt u de schulden en vorderingen over? Maak afspraken voor het geval de schulden onverwachts groter blijken te zijn.
  • Lopende rechtszaken, productaansprakelijkheid en verleende garanties.
  • Lopende contracten, telefoonnummers en abonnementen: Moet de verkoper nog iets regelen om de contracten op u over te laten gaan?

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst
Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907