Van de overheid. Voor ondernemers.

Algemene voorwaarden opstellen

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Algemene voorwaarden opstellen

Enige tips:

  • Ga op zoek naar een voor u passend model. Op internet vindt u verschillende modellen bijvoorbeeld voor levering aan consumenten. Zo bestaan er modellen voor een webwinkel en modellen die in overleg met de Consumentenbond voor een aantal branches zijn opgesteld. Als u lid bent van een branche- of beroepsvereniging kunt u verplicht zijn om deze te gebruiken bij levering aan consumenten. Bekijk hier het overzicht van de consumentenvoorwaarden.
  • Beoordeel of de algemene voorwaarden aan uw situatie moeten worden aangepast, bijvoorbeeld met hulp van een juridisch adviseur.
  • Deponeer de algemene voorwaarden bij de KvK of de rechtbank.

Algemene voorwaarden voor uw webwinkel

Het is handig om algemene voorwaarden te hebben als u een webwinkel heeft. Hierin staan regels die gelden voor al uw overeenkomsten, zoals leveringsvoorwaarden, contractduur, betalingstermijn, bedenkingstermijn en garanties. De Nederlandse Thuiswinkelorganisatie heeft voor haar leden modelvoorwaarden opgesteld voor een webwinkel. De voorwaarden voor een webwinkel wijken met name af op het gebied van de bedenktermijn over het retourrecht ten opzichte van gewone algemene voorwaarden.

Meer weten over het starten van een webwinkel? Volg dan het webinar: Succesvol ondernemen met een webwinkel.

Gebruik

Na het opstellen van uw voorwaarden bent u er nog niet. U moet ze ook goed gebruiken. U moet uw voorwaarden van toepassing verklaren op de overeenkomst. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door dit van te voren te vermelden in de offerte en de voorwaarden mee te sturen. Als gebruiker heeft u hierover een informatieplicht naar uw klant. Het verwijzen naar uw website volstaat niet. Doet u digitaal zaken? Stuur dan een Word of PDF-bestand mee die men kan opslaan. Bent u een dienstverlener, dan mag u wel volstaan met een duidelijke verwijzing naar uw website. Dit geldt alleen voor dienstverleners.

Afwijzen van uw algemene voorwaarden

Het is mogelijk dat koper én verkoper op de overeenkomst allebei hun algemene voorwaarden van toepassing willen verklaren. Bijvoorbeeld als de verkoper leveringsvoorwaarden of verkoopvoorwaarden hanteert en de koper inkoopvoorwaarden. De vraag rijst dan welke voorwaarden op de overeenkomst van toepassing zijn. Dit noemt men de "battle of forms".

De wet gaat er van uit dat de partij die in de eerste verzonden overeenkomst of offerte naar zijn algemene voorwaarden verwijst de battle wint. Deze algemene voorwaarden zijn dan op de overeenkomst van toepassing, tenzij de andere partij de toepasselijkheid van die voorwaarden uitdrukkelijk heeft afgewezen.

Is dit het geval? Dan is er sprake van een patstelling. Ga dan met uw wederpartij om tafel zitten, want anders komt er geen overeenkomst tot stand.

Levert u ook aan bedrijven?

De wet biedt consumenten meer bescherming dan niet-consumenten. Levert u ook aan niet-consumenten, zoals bedrijven en andere organisaties? Besteed dan extra aandacht aan dit verschil in uw algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld door aparte voorwaarden op te stellen voor deze groep, of in ieder geval een duidelijk onderscheid aan te brengen in de bepalingen voor consumenten en voor niet-consumenten. Want waarom zou u niet-consumenten dezelfde uitgebreide bescherming geven als consumenten als dat niet wettelijk verplicht is?

Levert u ook diensten?

Als u niet alleen zaken levert maar ook diensten, houd hier dan rekening mee bij het opstellen van uw algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld door aparte voorwaarden te maken voor diensten of in ieder geval een duidelijk onderscheid aan te brengen in de bepalingen die gelden voor zaken en die gelden voor diensten. Zo is een bepaling over eigendomsvoorbehoud bij dienstverlening niet nodig.

Meer informatie

Download ook de brochure Algemene voorwaarden.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907