Van de overheid. Voor ondernemers.

Moet u een jaarverslag of jaarrekening maken?

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Jaarverslag

In een jaarverslag blikt u terug op de bedrijfsactiviteiten van het afgelopen jaar. Het brengt uw werkzaamheden in kaart en informeert derden over de ontwikkelingen binnen uw bedrijf. Immers, bedrijven hebben vaak veel belangstellenden, zoals aandeelhouders, banken, zakenrelaties en personeel.

De inhoud van het jaarverslag kent geen vast model, maar bevat meestal een profiel van uw organisatie, met daarin uw visie, missie, marketingstrategieën, doelstellingen, werkmethoden en successen. U kunt een jaarverslag zien als een visitekaartje voor uw onderneming.

Bij een klein bedrijf is een jaarverslag met enkele pagina’s voldoende. Grotere ondernemingen maken verslagen van ruimere opzet. Vaak geldt: hoe groter een onderneming, des te meer gegevens.

Eenmanszaken en vof’s zijn overigens niet verplicht een jaarverslag te maken.

Jaarrekening

Het financiële deel van een jaarverslag is de jaarrekening. Een jaarrekening geeft in grote lijnen weer hoe het er financieel aan toe is gegaan in uw bedrijf in het betreffende boekjaar. Het bestaat uit 3 onderdelen: de balans, winst- en verliesrekening en de daarbij horende toelichting.

Hoe groter uw bedrijf, des te meer financiële informatie u in het rapport zult moeten vermelden. Meestal stelt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u op, maar u mag het uiteraard ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang, moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.

Onder andere bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht.

Btw-schulden

Met uw jaarrekening kunt u ook berekenen of u eventueel een btw-schuld heeft. De Belastingdienst besteedt daar veel aandacht aan. Het is dus verstandig om na te gaan of u misschien over de afgelopen jaren nog btw moet aangeven en betalen.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Stel ze aan de Kamer van Koophandel

Bel: (088) 585 1585