Van de overheid. Voor ondernemers.

Veelgestelde vragen over de Berichtenbox

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Op deze pagina vindt u de antwoorden op actuele veelgestelde vragen over de Berichtenbox voor bedrijven en de Dienstenwet.

Berichtenbox aanmaken

Hoe maak ik een Berichtenbox aan?

Het aanmaken verloopt in een aantal stappen:

 1. Vraag een eHerkenningsmiddel aan.
 2. U registreert uw bedrijf. U geeft hiervoor de naam van uw bedrijf op. Deze is zichtbaar voor de overheidsinstanties met wie u berichten uitwisselt.
 3. Umaakt een Berichtenbox aan voor uw bedrijf met uw eHerkenningsmiddel. U geeft hiervoor opnieuw de naam van uw bedrijf op en de gewenste naam van uw Berichtenbox. Ook deze is zichtbaar voor de overheidsinstanties met wie u berichten uitwisselt.

Hoe kom ik aan een eHerkenningsmiddel?

Als u nog geen eHerkenningsmiddel hebt, kunt u dit aanschaffen bij diverse erkende aanbieders.

Hoe kies ik een naam voor mijn Berichtenbox?

De naam van uw Berichtenbox mag geen spaties of hoofdletters bevatten. Verder moet een Berichtenboxnaam uniek zijn. Als de naam die u kiest al in gebruik is, krijgt u daar melding van. Wij adviseren u de naam van uw bedrijf te kiezen of een daarop lijkende naam.

Blijft mijn Berichtenbox bestaan als ik hem niet gebruik?

Ja. Als u een Berichtenbox hebt aangemaakt, blijft deze bestaan.

Inloggen/uitloggen

Hoe log ik in?

Dat is afhankelijk van of u een Berichtenbox hebt aangemaakt met eHerkenning of met een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven. Op het inlogscherm van de Berichtenbox klikt u op het middel dat voor u van toepassing is.

 1. Bij eHerkenning komt u op een pagina waar u uit een lijst de aanbieder van uw eHerkenningsmiddel kiest. Hoe de inlogprocedure exact werkt, hangt af van uw eHerkenningsmiddel.
 2. Bij een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven komt u op een pagina waar u uw gebruikersnaam en wachtwoord invoert.

Kunnen meer mensen tegelijkertijd op dezelfde Berichtenbox inloggen?

Ja, dat kan. U kunt anderen machtigen om uw Berichtenbox te gebruiken. U en uw gemachtigden kunnen tegelijkertijd ingelogd zijn in dezelfde Berichtenbox. U kunt dus ook gelijktijdig handelingen verrichten in dezelfde Berichtenbox.

Hoe log ik uit?

Rechtsboven in de Berichtenbox vindt u een link waarmee u kunt uitloggen.

Ik ben uitgelogd, maar heb dat niet zelf gedaan. Hoe kan dat?

Als u de Berichtenbox een half uur niet hebt gebruikt, wordt u automatisch uitgelogd.

Ik ben mijn gebruikersnaam of wachtwoord vergeten van mijn gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven. Wat nu?

Op het inlogscherm voor het gebruikersaccount staat een link naar de formulieren waarmee u uw gebruikersnaam kunt opvragen of een nieuw wachtwoord kunt instellen. Uw gebruikersnaam krijgt u te zien. Uw wachtwoord moet u opnieuw kiezen. U mag een eerder gebruikt wachtwoord invoeren.

Wat moet ik doen als mijn eHerkenningsmiddel niet werkt?

Neem contact op met de leverancier van uw eHerkenningsmiddel. Er kunnen verschillende redenen zijn:

 • het eHerkenningsmiddel is niet van het gewenste betrouwbaarheidsniveau (minimaal niveau 2);
 • het eHerkenningsmiddel is verlopen of ingetrokken;
 • u gebruikt het eHerkenningsmiddel verkeerd.

Berichten versturen

Wie kan ik via de Berichtenbox bereiken?

U kunt alleen berichten sturen naar overheidsinstanties die onder de Dienstenwet vallen. Daarom kunt u alleen een organisatie uit de lijst in de Berichtenbox kiezen.

Ik wil mijn bericht naar een afdeling van de gemeente sturen. Kan dat?

Nee. Elke overheidsinstantie stuurt het bericht zelf door naar de juiste afdeling.

Kan ik een bericht doorsturen naar mijn eigen e-mailadres?

Nee. De Berichtenbox is een beveiligde omgeving die geen e-mails kan ontvangen en versturen van en naar een extern e-mailadres. U kunt wel berichten en bijlagen opslaan op uw eigen computer.

Kan ik een bericht doorsturen naar een collega?

Nee. U kunt een bericht en bijlagen wel opslaan op uw eigen computer en vervolgens doorsturen via uw eigen e-mail. Overheidsinstanties kunnen een bericht wel via de Berichtenbox doorsturen naar een andere overheidsinstantie.

Hoe verstuur ik een bijlage?

Kies eerst 'Blader' om de bijlage op uw computer op te zoeken. Vervolgens klikt u op 'Voeg toe'. U kunt alle soorten bijlagen uploaden, met een maximum van 15. Elke bijlage mag maximaal 100 MB groot zijn.

Waar vind ik de formulieren om een vergunning aan te vragen?

De formulieren staan op de website van de overheidsinstantie. Die vindt u op de pagina op deze website over de vergunning. Vul hiervoor uw plaatsnaam in in het blok Bij u in de buurt.

Hoe weet ik naar welke regionale vestiging ik mijn aanvraag moet sturen?

Ga naar de pagina op deze website over de vergunning. Vul uw plaatsnaam in (waar u uw activiteiten wilt verrichten) en klik op OK. U krijgt vervolgens een link naar de website van de overheidsinstantie (bijvoorbeeld uw gemeente). Die instantie zoekt u vervolgens op in de adressenlijst in de Berichtenbox als u een bericht verstuurt.

Ik wil een vergunning aanvragen met een webformulier. Kan dat met de Berichtenbox?

Nee. Valt de procedure onder de Dienstenwet en kunt u de vergunning alleen digitaal aanvragen met een webformulier? Dan moet de overheidsinstantie u in het webformulier vragen of u de aanvraag met de Berichtenbox wilt afhandelen. U kunt dan in het webformulier uw Berichtenboxnaam opgeven.

Hoe kan ik mijn documenten beveiligen?

U kunt een digitale handtekening toepassen op uw document voordat u het aan uw bericht toevoegt. Dit is een handtekening die verbonden is aan de digitale gegevens van uw document. Wordt uw document toch gewijzigd, dan wordt de handtekening ongeldig gemaakt.

Hoe lang blijven mijn berichten bewaard in mijn Berichtenbox?

Berichten worden na 5 jaar automatisch verwijderd. U krijgt 6 weken van tevoren een waarschuwing. Wij raden u aan om belangrijke documenten, zoals vergunningen, ook op uw eigen computer te bewaren.

Berichten en bijlagen opslaan

Ik wil een bericht opslaan, hoe doe ik dat?

U opent het bericht. In het scherm ziet u een knop 'Bewaar als pdf'. Klik op deze knop en kies voor 'Opslaan'. U kunt slechts één bericht tegelijk opslaan.

In welk format wordt het bericht opgeslagen?

Het bericht wordt als pdf opgeslagen. U hebt bijvoorbeeld Adobe Reader nodig om een pdf-bestand te kunnen lezen. Dit programma kunt u gratis downloaden op www.adobe.com.

Kan ik alle bestanden als bijlage meesturen?

De naam van een bestand mag geen spaties of bijzondere tekens bevatten, en niet beginnen met een cijfer, punt of streepje. Bijlagen mogen niet groter zijn dan 100 MB. Per bericht kunt u niet meer dan 20 bijlagen toevoegen.

Kan ik alleen de bijlage opslaan?

Ja. Open het bericht en klik op de bijlage. U kunt vervolgens kiezen tussen 'Openen' of 'Opslaan'. U kunt één bijlage tegelijk opslaan.

Kan ik het bericht en alle bijlagen in één keer opslaan?

Nee.

Kan ik zien hoeveel ongelezen berichten er in mijn Berichtenbox staan?

Dat kan op Ondernemersplein.nl. Klik rechtsboven op het 'poppetje' en volg de instructies onder 'Koppel uw berichtenbox aan Ondernemersplein'.

Gebruikers machtigen

Wie mag ik machtigen voor mijn Berichtenbox?

U mag iemand machtigen die voor u werkt of in uw opdracht betrokken is bij de afwikkeling van een procedure die u via de Berichtenbox wilt laten verlopen. Bijvoorbeeld uw accountant of administratiekantoor.

Wat kan een gemachtigde?

Een gemachtigde kan alle handelingen in de Berichtenbox verrichten, behalve zelf iemand machtigen of de gegevens van uw bedrijf aanpassen.

Hoe machtig ik iemand voor mijn Berichtenbox?

Hebt u een eHerkenningsmiddel? Dan gaat het machtigen buiten de Berichtenbox om, in het Machtigingenregister van uw eHerkenningsmiddel. Neem hiervoor contact op met de leverancier van uw eHerkenningsmiddel. Op dit moment kunt u alleen medewerkers van uw bedrijf machtigen.

Bij een gebruikersaccount gaat het machtigen in de Berichtenbox in een aantal stappen:

 1. Degene die u wilt machtigen moet eerst een persoonlijk gebruikersaccount aanmaken. Deze persoon registreert niet zelf een organisatie en maakt ook niet zelf een Berichtenbox aan.
 2. Degene die u wilt machtigen geeft zijn gebruikersnaam aan u door.
 3. U logt in op uw Berichtenbox. U gaat naar 'Instellingen' in de linkerkolom en u kiest 'Gebruikersaccount en gemachtigden beheren'. Deze pagina opent in een nieuw venster. Het kan zijn dat u opnieuw moet inloggen.
 4. U klikt op 'Beheren organisatie en machtigingen'. U vult de gebruikersnaam van de persoon in die u wilt machtigen en voegt deze toe. U kunt meerdere personen op deze manier machtigen. Als u klaar bent, klikt u op 'Opslaan'.

Hebt u uw Berichtenbox met een gebruikersaccount aangemaakt? Dan kunt u geen mensen met een eHerkenningsmiddel machtigen. Omgekeerd geldt hetzelfde.

Kunnen meer mensen tegelijkertijd in dezelfde Berichtenbox werken?

Ja. Als zij gemachtigd zijn, kunnen meer personen met hun gebruikersaccount in dezelfde Berichtenbox inloggen. Zij kunnen dus ook gelijktijdig handelingen verrichten in dezelfde Berichtenbox.

Hoe trek ik een machtiging in?

Hebt u een eHerkenningsmiddel? Dan trekt u uw machtiging in in het Machtigingenregister van uw eHerkenningsmiddel. Bij een gebruikersaccount logt u in op uw Berichtenbox en gaat u naar 'Instellingen' in de linkerkolom. Achter de gebruikersnaam van de gemachtigde staat een prullenbak-icoontje. Klik op het icoontje om de naam te verwijderen en kies vervolgens 'Opslaan'.

Hoe weet ik als gemachtigde of anderen ook toegang hebben tot de Berichtenbox?

Dat kunt u vragen aan degene die u heeft gemachtigd.

Gegevens wijzigen

Hoe wijzig ik mijn gegevens?

U logt in op uw Berichtenbox en gaat naar 'Instellingen' in de linkerkolom. In dit scherm kunt u de volgende gegevens wijzigen:

 1. uw organisatienaam;
 2. uw e-mailadres en taalkeuze voor de bevestiging bij nieuwe berichten.

Als u een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven hebt, kunt u hier ook aanpassen:

 1. uw machtigingen;
 2. de gegevens van uw gebruikersaccount en uw wachtwoord.

Kan ik de naam van mijn Berichtenbox wijzigen?

Nee.

Technische vragen

Kan ik erop rekenen dat de Berichtenbox het altijd doet?

Maandelijks worden er nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de Berichtenbox. Op deze releasemomenten is de Berichtenbox korte tijd niet beschikbaar. Dit onderhoud gebeurt op zaterdagochtend. De Berichtenbox is op jaarbasis minimaal 97% van de tijd beschikbaar.

Ik heb een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven en ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?

Op het inlogscherm voor het gebruikersaccount vindt u een link naar een formulier waarmee u een nieuw wachtwoord kunt instellen. U mag een eerder gebruikt wachtwoord invoeren.

Ik heb een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven en ben mijn gebruikersnaam vergeten. Wat nu?

Op het inlogscherm voor het gebruikersaccount vindt u een link naar een formulier waarmee u uw gebruikersnaam kunt opvragen.

Wat moet ik doen als mijn eHerkenningsmiddel niet werkt?

Neem contact op met de leverancier van uw middel.

Ik ben mijn organisatienummer vergeten. Wat moet ik doen?

Neem contact op met de servicedesk.

Ik ben de naam van mijn Berichtenbox vergeten. Wat nu?

U logt in op uw Berichtenbox. Op de pagina 'Instellingen' in de linkerkolom staat de naam van uw Berichtenbox vermeld.

De bijlage bij mijn bericht is niet verzonden. Wat nu?

Waarschijnlijk hebt u de bijlage niet toegevoegd aan het bericht. Dat doet u door op de knop 'Voeg toe' te klikken.

Ik was een nieuw bericht aan het maken, maar ben dit per ongeluk kwijtgeraakt. Kan ik het bericht nog terughalen?

Nee. U kunt wel een concept maken in de Berichtenbox. Daarvoor moet u eerst het bericht als concept opslaan.

Ik heb een gebruikersaccount van Antwoord voor bedrijven en het lukt me niet om iemand te machtigen voor mijn Berichtenbox. Wat nu?

Heeft degene die u wilt machtigen met zijn gebruikersaccount een organisatie geregistreerd of een Berichtenbox aangemaakt? Dan kunt u hem niet machtigen. Hij moet eerst een ander gebruikersaccount aanmaken om te kunnen inloggen op uw Berichtenbox.

Mijn vraag staat er niet bij

Hebt u een vraag over een specifieke procedure?

En valt die procedure onder de Dienstenwet? Dan kunt u via de Berichtenbox contact opnemen met de verantwoordelijke overheidsinstantie.

Hebt u een technische vraag?

Technische vragen over de Berichtenbox kunt u stellen via telefoon of e-mail.

Hebt u een algemene vraag over regels of vergunningen?

Kunt u op de website niet vinden wat u zoekt? Stel uw vraag dan via telefoon, chat of e-mail.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Antwoord voor bedrijven

Bel: 14 088

0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907