Inkomstenbelasting (ib) en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Deze informatie is geplaatst door:

Als ondernemer betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit uw onderneming. Dat is het geval als de Belastingdienst vindt dat u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting of niet? Bij de start van uw bedrijf meldt u zich bij de KvK aan. Vervolgens beoordeelt de Belastingdienst of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarvoor gelden verschillende criteria: bijvoorbeeld of u winst maakt, hoeveel klanten u heeft, of u zelfstandig werkt en hoeveel tijd u aan uw bedrijf besteedt. Lijken uw activiteiten meer op een hobby? Dan bent u in ieder geval geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Er zijn verschillende soorten inkomen. Voor de inkomstenbelasting zijn deze verdeeld in 3 groepen (boxen) met ieder een eigen tarief:

  • box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • box 2: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

De winst uit uw onderneming is een onderdeel van uw inkomen uit werk en woning (box 1). U kunt gebruik maken van verschillende aftrekposten en fiscale regelingen.

Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? En bent u ook niet in loondienst? Dan gelden uw inkomsten als 'resultaat uit overige werkzaamheden'. Sommige kosten mag u aftrekken.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Voor werknemers in loondienst betaalt de werkgever een werkgeversbijdrage voor de ziektekostenverzekering. Als zelfstandige moet u die bijdrage zelf betalen. U betaalt als ondernemer of freelancer een inkomensafhankelijke bijdrage voor uw ziektekostenverzekering aan de overheid. Deze premie komt bovenop de premie die u aan uw zorgverzekeraar betaalt. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw bijdrage. U betaalt de bijdrage Zvw via een aanslag. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor tegemoetkoming in de kosten, de zorgtoeslag.

Aangifte doen

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? En doet u zelf uw aangifte? Met de nieuwe online aangiftehulp van de Belastingdienst kunt u sneller en makkelijker uw winstaangifte invullen. De aangiftehulp geeft uitleg en advies met video's en rekenhulpmiddelen. Meer informatie over uw aangifte inkomstenbelasting vindt u bij Aangifte doen.

Externe links

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven en de Belastingdienst