Van de overheid. Voor ondernemers.

Wat kost een octrooi?

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Als u een octrooi wilt aanvragen voor uw uitvinding, dan moet u rekening houden met kosten voor het aanvragen en instandhouden van het octrooi bij Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

U betaalt verschillende kosten voor:

  • Het aanvragen en de verlening van het octrooi.
  • Een octrooigemachtigde als u hem/haar inschakelt bij het opstellen van een octrooiaanvraag of bij het aanklagen van iemand die inbreuk maakt op uw octrooi.
  • Een onderzoek naar de stand van de techniek.
  • Een vertaler, wanneer u het octrooi ook in een ander land wilt aanvragen. Voor Zweden moet u een Zweedse tekst inleveren.
  • Instandhoudingstaksen om uw octrooirecht in stand te houden. Raadpleeg ons tarievenoverzicht voor een overzicht van de diverse taksen.

Meestal zal een octrooigemachtigde voor u de aanvraag opstellen en indienen. Een octrooi, geschreven door een octrooigemachtigde, heeft meer kans van slagen in een gerechtelijke procedure. De prijs is afhankelijk van de complexiteit van uw uitvinding en de tarieven van de gemachtigde. Een Nederlandse aanvraag kost in totaal tussen de € 2.000 en € 10.000 (lees meer).

Ondersteuning

Voor meer informatie over de kosten van een octrooi, kunt u contact met ons opnemen.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42