Van de overheid. Voor ondernemers.

Veelgestelde vragen over SBR

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Wat kost het als ik overga op SBR?

De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren zoals welke rapportagesoftware u gebruikt. Daarnaast heeft u een PKIoverheid certificaat nodig en wellicht een verzendmodule. Het kan zijn dat uw softwareleverancier hierover al beschikt. Informeer hiervoor bij uw softwareleverancier.

Ik wil jaarrekeningen aanleveren met SBR, wat moet ik doen?

Controleer of uw software klaar is om jaarstukken in SBR aan te maken. Via de SBR Software-Check kunt u controleren welke softwarepakketten SBR ondersteunen. Volg verder het stappenplan van Logius (de dienst digitale overheid).

Na aanlevering bij Digipoort krijg ik een mededeling retour die ik niet begrijp?

Is de aanlevering gelukt, maar krijgt u een mededeling terug waar u een vraag over heeft, dan kunt u contact opnemen met de KvK. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer, e-mailadres en het moment (datum en tijdstip) van deponeren.

Krijg ik een bevestiging van de deponering?

Zodra uw jaarstukken bij de KvK binnenkomen, vindt er automatisch een aantal controles plaats. Als dit geen bijzonderheden oplevert, krijgt u via Digipoort een melding dat het jaarstuk goed is ontvangen. Als we uw deponeringen niet kunnen verwerken, krijgt u een foutmelding. Nadat u aanpassingen heeft gedaan kunt u de jaarrekening opnieuw aanbieden bij Digipoort.

Ik heb een jaarrekening ingestuurd maar ik krijg een foutmelding, wat nu?

Aan de hand van de FRIS-documentatie kunt u het inhoudelijke probleem (foutcode '510/JR-1') in de jaarrekening analyseren. Veel voorkomende problemen: KvK-nummer bestaat niet, er is al een vastgestelde jaarrekening voor het boekjaar gedeponeerd. Daarnaast kunt u, wanneer sprake is van een meer technisch probleem, bij uw softwareleverancier navragen wat er aan de hand kan zijn.

Ik kan wel een XBRL-jaarrekening maken, maar ik heb geen PKIoverheid services certificaat om deze te versturen. Wat kan ik doen?

Een aantal leveranciers levert portaldiensten die SBR ondersteunen: CreAim, Pinkweb en ProManagement. Check bij deze partijen hoe ze de verzending voor u kunnen doen.

Kan ik zelf een koppeling maken met Digipoort om de jaarrekening te deponeren?

Als u geen gebruik maakt van standaard softwarepakketten die al een koppeling hebben, kunt u uw eigen systeem gebruiken om handmatig XBRL-jaarrekeningen te versturen. U maakt dan zelf verbinding met het portaal van Digipoort. Meer over handmatig uploaden Digipoort.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585