Uw eigen bedrijf in 10 stappen

Deze informatie is afkomstig van de Kamer van Koophandel.

Belangrijke stappen in uw voorbereiding

Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat u ook kiest, u wilt goed voorbereid aan de slag. 10 belangrijke stappen op weg naar uw eigen bedrijf.

Stap 1. Breng uw kwaliteiten in kaart

Doorzettingsvermogen, financieel inzicht en creativiteit: echte ondernemersvaardigheden. Breng deze in kaart. Laat zien waarin u uitblinkt en wat u nog kunt bijspijkeren.

Stap 2. Verken de markt en bepaal uw strategie

Een goed idee is een goed begin. Maar u wilt uw product of dienst ook verkopen. Wie zijn uw klanten? En wat willen ze? Zoek uit waarin u beter of anders bent dan uw concurrenten en bepaal hoe u de markt op gaat met uw product of dienst.

Stap 3. Regel uw financiën

Een financieel plan maakt deel uit van uw ondernemingsplan. Maak een goed overzicht van wat u nodig heeft, wat de kosten zijn en hoeveel winst u denkt te gaan maken.

Stap 4. Bedenk een bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Zet uw bedrijf meteen op de kaart met een goede naam.

Stap 5. Kies een rechtsvorm

Uw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de rechtsvorm. Welke u kiest, hangt bijvoorbeeld af van hoe u de aansprakelijkheid wilt regelen, of u alleen onderneemt of samen.

Stap 6. Bereid u voor op belastingen

Als ondernemer krijgt u te maken met de Belastingdienst. U moet belasting betalen, maar u kunt ook profiteren van aftrekposten en fiscale regelingen.

Stap 7. Stel algemene voorwaarden op

Duidelijkheid voorop. Met algemene voorwaarden is voor uw klanten helder wat ze van u kunnen verwachten, bijvoorbeeld wat de betalingstermijn is.

Stap 8. Zorg dat u goed verzekerd bent

Ondernemen is risico nemen. Gelukkig kunt u zich voor veel risico´s verzekeren, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid.

Stap 9. Informeer naar vergunningen en registreer uw bedrijf

Als ondernemer krijgt u te maken met wetten en regels. Zo bent u verplicht om uw bedrijf in te schrijven bij de KvK.  U kunt zich gelijktijdig aanmelden bij de Belastingdienst. Soms moet u zich ook registreren bij een product- of bedrijfschap.

Stap 10. En nu... klanten vinden

Uw ondernemingsplan is rond, de financiëring is geregeld, uw bedrijf ingeschreven bij de KvK. Uw bedrijf is van start. Nu nog klanten vinden. Bijvoorbeeld via een netwerk.

Webinar eigen bedrijf starten

Op 21 november 2013 was het webinar 'Eigen bedrijf starten? Wat moet u allemaal regelen?'. U wilt voor uzelf beginnen, maar heeft dit webinar gemist? Bekijk dan het webinar op het Ondernemersplein.

>

Deze informatie is afkomstig van de

  • Kamer van Koophandel

Neem contact op met

Kamer van Koophandel