Van de overheid. Voor ondernemers.

Realisatiefase

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Realisatiefase

Kies voor de realisatiefase voor partijen die al ervaring hebben met duurzame oplossingen.

Daarnaast is het zinvol om een adviseur in te schakelen voor de coördinatie en het overleg met alle betrokken partijen en voor het goed laten functioneren van de installaties. Aangezien het systeemontwerp en het inregelen van installaties een specifiek vakgebied is, schakelt de adviseur meestal hiervoor een ervaren installateur in.

Praktijktips voor de realisatiefase

  • Goede onderlinge afstemming tussen de verschillende bouwpartijen is noodzakelijk. Een goede coördinator voor de controle op het naleven van afspraken is essentieel;
  • vroegtijdig inregelen en testen van installaties;
  • zorg voor duidelijke onderhoud- en bedieningsvoorschriften, bijvoorbeeld voor de bediening van de temperatuurregeling. Als voorschriften ontbreken, gaan gebouwgebruikers zelf aan de instellingen van de systemen aanpassen en kunnen dan het systeem ontregelen, met klimaatklachten tot gevolg.
  • laat het eerste jaar het gehele onderhoud en de storingen verzorgen door een ervaren installateur of de onderhoudsfirma in een vooraf afgesloten onderhoudscontract. Een onderhoudscontract is ook in het eerste jaar nodig, omdat het onderhoud (zoals het reinigen van filters) in het eerste jaar buiten de garantie valt. Vraag dus om een totaalaanbieding aan de installateur.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42