Van de overheid. Voor ondernemers.

Octrooien: Aanvragen

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

U gaat een octrooi (ook wel patent) aanvragen. Voor welke landen vraagt u octrooibescherming aan? Hoe verlopen de procedures? Hoe dient u een aanvraag in?

Een octrooi is geldig voor een bepaald land. U kunt ermee voorkomen dat anderen uw uitvinding in dat land op de markt brengen. Maar een octrooi kost wel geld. Om te beginnen moet u beslissen waar u uw rechten wilt laten gelden. En dat is, naast een kostenoverweging, vooral een afweging over toekomstige winst.'Octrooien' en 'patenten' zijn synoniemen. Er is geen inhoudelijk verschil tussen beide termen. In de Nederlandse wet- en regelgeving wordt de term 'octrooi' gehanteerd.

Bepaal in welke landen uw belangrijkste markten zijn en waar u denkt uw product winstgevend te kunnen exploiteren. Waar werken uw concurrenten en waar kunt u juridisch een vuist maken tegen inbreukmakers? Kijk dan of een octrooirecht als bescherming het meest geschikt is. Misschien is merk- of modelbescherming voor u voldoende en goedkoper.

Landenkeuze bij octrooi- ofwel patentaanvraag

Niemand vraagt octrooi aan in alle landen van de wereld. Dat is veel te duur.

  • Handelt u bijvoorbeeld in kunststof raamprofielen die alleen Nederlandse bouwers toepassen? Dan is een Nederlands octrooi voor u voldoende.
  • Bij een verpakking die voor veel landen geschikt is, kan een octrooi voor meer landen verstandig zijn. Maar ook dan is het handig grenzen te trekken.
  • Bij een verpakking voor bloemen zoekt u die landen met een markt voor bloemen.

Houd wel rekening met de toekomst: een land dat nu nog niet interessant is, kan dat nog wel worden. Bijvoorbeeld via licenties.

Kosten

Na het beantwoorden van alle vragen wilt u weten wat octrooibescherming kost. Voor het aanvragen van een octrooi kunt u kiezen uit verschillende opties:

Checklist

Heeft u besloten octrooi aan te vragen? Raadpleeg nog even onze 'Checklist aanvragen octrooi' hieronder.Lukt het niet om een bijlage te openen? Raadpleeg dan de pagina 'Problemen met pdf-documenten openen'.

Lees meer over Octrooien: Aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42