Van de overheid. Voor ondernemers.

Octrooi, merk of model?

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Is uw idee of vinding te beschermen met een octrooi? Welke andere vormen van 'intellectueel eigendom' zijn er? Wat zijn de mogelijkheden en verschillen?

De wetgeving voorziet in juridische bescherming van uitvindingen en innovaties. Dankzij intellectuele eigendomsrechten kunt u uw nieuwe, inventieve product of idee daadwerkelijk tot uw eigendom maken. Intellectuele eigendom is het recht om als enige de vruchten te plukken van een intellectuele prestatie. Een ander mag niet zomaar een idee of ontwerp overnemen. Wel kan men zich bij het ontwikkelen van een nieuw product laten inspireren door de openbare, gepubliceerde informatie over bestaande, beschermde producten. Om de bescherming aan te geven maakt men vaak gebruik van tekens.

Soort rechtBescherming
Octrooirechtvoor nieuwe producten of processen
Auteursrechtvoor werken van letterkunde, kunst en wetenschap
Merkenrechtvoor woord- of beeldmerken
Tekeningen- of modellenrechtvoor het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp
Kwekersrechtvoor gewassen
Topografieën van halfgeleiderproductenvoor 'chips'
Streekproducten (GTS BOB en BGA)voor landbouwproducten of levensmiddelen

IE-Kompas

Intellectuele eigendomsrechten zijn heel alledaags. Ze komen op verschillende manieren bij allerlei producten en in allerlei sectoren voor. Om hiervan een beeld te krijgen, kunt u het IE-Kompas bekijken. Na een kort introductiefilmpje krijgt u de mogelijkheid om een scenario van een sector naar keuze te bekijken. U kunt klikken op een scenario dat bij uw dienstverlening past. Door op een ‘+’ bij een tekening te klikken, krijgt u te zien welk IE-recht er van toepassing is en welke bescherming het IE-recht geeft. Ook kunt u zien bij welke organisatie u meer informatie kunt opvragen. Ga naar het IE-kompas. Kunt u het animatiefilmpje niet bekijken: u vindt een aanklikbare versie van het IE-kompas bij Download, onderaan de pagina

Lees meer over Octrooi, merk of model?

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bel: 088 042 42 42