Van de overheid. Voor ondernemers.

Marketing Polen

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Met ruim 38 miljoen inwoners en stijgende welvaart is Polen een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse producten en diensten. Door de economische groei krijgt de Poolse consument steeds meer te besteden. Hierdoor verandert ook het koopgedrag. Het heeft een positieve invloed op de ontwikkelingen voor luxe goederen, zowel in waarde als volume. Het trekt grote internationale merken naar Polen.

Voor marketing wordt in Polen gebruik gemaakt van verschillende kanalen. Zowel televisie en radio, print als online.

Televisie en radio

Er zijn 2 algemene nationale televisiezenders (TVP1 en TVP2) en 24 thematische nationale zenders. De 2 grootste commerciële televisiezenders zijn Polsat en TVN. Een populaire radiozender is het commerciële RMF FM. Deze zender richt zich op luisteraars tussen de 20 en 40 jaar in de grote en middelgrote steden.

Internet

Online adverteren wordt steeds populairder. Dit is een direct gevolg van de toename in het gebruik van internet. De populairste websites zijn onder andere: Onet, Wirtualna Polska, Gazeta.pl, Interia. De grootste website met online veilingen is Allegro.

Tijdschriften en dag- week- en maandbladen

De belangrijkste kranten zijn: Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita, Dziennik Gazeta Prawna. De belangrijkste commerciële dagbladen zijn: Dziennik Gazeta Prawna, Parkiet, Gazeta Giełdy en Puls Biznesu. Bekende economische weekbladen zijn: Twój Biznes of de Engelstalige Warsaw Business Journal. Enkele maandbladen zijn: Businessman Magazine, Forbes, Bank, Business Forum, Businessman, Marketing i Rynek en Manager Magazine.

Overige reclamemedia

Telecommunicatiebedrijven en ondernemingen in de culturele sector en entertainmentindustrie maken veel gebruik van reclameborden langs de openbare weg en op openbaar vervoer. Ook wordt gebruik gemaakt van direct marketing in de vorm van reclame via bijvoorbeeld brochures en flyers.

Reclamewetgeving

De Poolse wet verbiedt het maken van reclame voor alcoholische producten (behalve voor bier), sigaretten en andere producten verbonden met het gebruik van tabak. Informatie over de reclamewetgeving vindt u op de pagina van het Poolse Investeringsagentschap PAIiIZ.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42