Van de overheid. Voor ondernemers.

Landenkeuze bij uw octrooiaanvraag

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op deze pagina:

Een octrooi is geldig voor een bepaald land. U kunt ermee voorkomen dat anderen uw uitvinding in dat land op de markt brengen. Maar een octrooi kost wel geld. Om te beginnen moet u beslissen waar u uw rechten wilt laten gelden. En dat is, naast een kostenoverweging, vooral een afweging over toekomstige winst.

Bepaal in welke landen uw belangrijkste markten zijn en waar u denkt uw product winstgevend te kunnen exploiteren. Waar werken uw concurrenten en waar kunt u juridisch een vuist maken tegen inbreukmakers? Kijk dan of een octrooirecht als bescherming het meest geschikt is. Misschien is merk- of modelbescherming voldoende en goedkoper.

Welke landen?

Niemand vraagt octrooi aan in alle landen van de wereld. Dat is veel te duur. Handelt u bijvoorbeeld in kunststof raamprofielen die alleen worden toegepast binnen de Nederlandse bouwmethodes? Een Nederlands octrooi is voor u voldoende. Maar gaat het om een verpakking die voor veel landen geschikt is? Dan kan een octrooi voor meer landen verstandiger zijn. Maar ook dan is het handig de grenzen te trekken. Bij een verpakking voor bloemen zoekt u landen uit waar bloemen worden verkocht.Houd wel rekening met de toekomst: een land dat nu nog niet interessant is kan dat nog worden. Bijvoorbeeld via licenties.

Kosten

Wie alle vragen heeft beantwoord, wil weten wat octrooibescherming kost. Wie octrooirechten wil aanvragen, heeft de keuze uit verschillende opties:

Via de pagina buitenlandse wetgeving van Internationaal Ondernemen vindt u informatie per land over bescherming van intellectueel eigendom onder wetgeving.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42