Van de overheid. Voor ondernemers.

Investeringsregels Chili

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Wilt u weten hoe u een bedrijf start in Chili? En welke wetgeving hierop van toepassing is?

Hier vindt u een overzicht van de ondernemingsvormen, belastingen, de belangrijkste lokale wet- en regelgeving en andere informatie over investeren en zakendoen in Chili.

Ondernemingsvormen

In Chili bestaan de volgende ondernemingsvormen:

  • Persoon met beperkte aansprakelijkheid
  • Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
  • Naamloze vennootschap (S.A.) (Openbaar en Besloten)
  • Maatschappij op aandelen (SpA)

Bedrijf starten

Een bedrijf in Chili vestigen is niet duur en neemt ongeveer twee maanden tijd in beslag. U kunt een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in een dag oprichten met een vereenvoudigd onlineformulier.

Chili heeft geen minimale eis voor lokale participatie. Het aannemen van lokale partners wordt alleen door commerciële overwegingen geleid. In het geval van een wettelijk gevestigde rechtspersoon, vennootschap of persoon met beperkte aansprakelijkheid, is het absoluut noodzakelijk om alle handelszaken in Chili te verrichten, behalve de export naar het land.

Een Nederlandse burger, bedrijf of entiteit die een bedrijf in Chili wil vestigen, moet eerst een verklaring van intentie om in Chili te investeren bij een Chileens consulaat of ambassade indienen. In deze verklaring moet de bedrijfsvorm worden vermeld en het kapitaal dat zal worden geïnvesteerd. Tegelijkertijd moet de burger een permanent verblijf aanvragen. Dit geeft een officiële verblijfsstatus aan het bedrijf. Zonder deze positie kan het bedrijf geen commerciële activiteiten in Chili uitvoeren.

Belastingen

Vennootschapsbelasting bedraagt 20% 1e categorie belasting over de overlopende nettowinst van het bedrijf. Individuele 2e categorie belasting bevat progressieve tarieven, percentages van 0 tot 40%.

Aanvullende algemene belasting wordt jaarlijks geheven over de inkomsten onderworpen aan de 1e en 2e categorie, ontvangen door vaste inwoners of personen met een permanent verblijf in Chili. De belasting wordt berekend op een progressieve tarievenschaal, variërend van een 1e inkomensgroep, vrijgesteld van belasting, tot een topgroep met een marginaal tarief van 40%.

Extra btw is van toepassing op rechtspersonen die geen woon- of verblijfsvergunning in Chili hebben. Het totale percentage is 35% en is van toepassing op dividenden, opname en overdracht van de bedrijfswinst. In de mijnbouw betaalt de exploitant van een mijn een specifieke belasting op de operationele inkomsten.

Meer informatie

Meer informatie over investeren in Chili vindt u op de website van het Foreign Investment Committee van Chili.

Raadpleeg ook de gratis Country Commerce-rapporten van de Economist Intelligence Unit (EIU), of de onderstaande informatie van de Wereldbank over ondernemen en investeren in Chili:

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42