Van de overheid. Voor ondernemers.

Inschrijven buitenlandse bedrijven

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Vestiging in Nederland? Dan inschrijven!

  • Alle buitenlandse vennootschappen met een vestiging in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.
  • Buitenlandse vennootschappen die geen vestiging in Nederland hebben, hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven in het Handelsregister indien zij ondernemingsactiviteiten in Nederland hebben. Dit geldt ook voor buitenlandse ondernemers, die de activiteit niet in de rechtsvorm van een vennootschap drijven. Maar bijvoorbeeld als eenmanszaak. Voor deze specifieke situatie adviseren wij u contact met ons op te nemen.
  • Buitenlandse vennootschappen die arbeidskrachten ter beschikking stellen in Nederland, zijn verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister, ongeacht of zij wel of geen vestiging in Nederland hebben. Zie voor meer informatie hierover www.kvk.nl/waadi

Wie mag de vennootschap inschrijven?

U mag de vestiging inschrijven in het Handelsregister als u:

  • bestuurder bent van de vennootschap;
  • beheerder bent van de Nederlandse vestiging en een volmacht heeft waaruit blijkt dat u beheerder bent. Deze volmacht moet in het Nederlands zijn met originele handtekeningen van de bestuurder. Als beheerder moet u zich ook inschrijven.

Hoe schrijft u de vennootschap in?

U meldt zich persoonlijk bij de KvK met een geldige legitimatie. Een functionaris die in het buitenland woont hoeft zich niet persoonlijk te legitimeren, maar kan een aantal documenten meesturen. Bij de inschrijving gebruikt u de volgende inschrijfformulieren:

Voor opgaven kunnen de Engelstalig formulieren gebruikt worden. Vrije teksten zoals activiteitenomschrijving et cetera moeten wel in het Nederlands worden opgegeven of in het Engels met vertaling.

Welke documenten heeft u verder nodig?

Naast de inschrijfformulieren neemt u ook de volgende documenten mee:

  • officieel bewijs van registratie van de onderneming in het land van oprichting (maximaal één maand oud);
  • afschrift van de oprichtingsakte;
  • afschrift van de geldende statuten, als deze in een afzonderlijke akte staan;
  • afschrift van de akte waaruit de benoeming van de bestuurders en commissarissen blijkt, zoals een 'certificate of incumbency'.

Deze stukken levert u aan in het Nederlands, Duits, Engels of Frans. De afschriften moeten authentiek of origineel gewaarmerkt zijn. De KvK kan vragen om een document dat de echtheid van de buitenlandse openbare akten bevestigt (een 'apostille').

Extra eisen voor formeel buitenlandse vennootschappen

Voor vennootschappen van buiten de Europees Economische Ruimte die geheel in Nederland ondernemen en geen werkelijke band hebben met het land van oprichting, geldt de Wet op de formeel buitenlandse vennootschappen.

Moet een buitenlandse vennootschap die bestuurder is van een Nederlandse rechtspersoon zich ook inschrijven?

Alleen de Nederlandse rechtspersoon schrijft zich in en meldt de gegevens van de buitenlandse vennootschap die optreedt als bestuurder.

Moet een Nederlandse rechtspersoon met alleen vestigingen buiten Nederland zich ook inschrijven?

De Nederlandse rechtspersoon moet zich inschrijven in het Handelsregister. De gegevens van de onderneming in het buitenland worden niet opgenomen in het Handelsregister.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel
0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907