Van de overheid. Voor ondernemers.

Importeerwijzer

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

U wilt uw producten uit het buitenland halen om in Nederland te gaan verkopen? Dan heeft u vast veel vragen. Strategische vragen zoals ‘Is mijn interne organisatie klaar om te importeren?’ en ‘Hoe vind ik een buitenlandse leverancier?’ Maar ook praktische vragen als ‘Welk land is het meest geschikt?’ en ‘Welke douaneformaliteiten moet ik regelen?’ zijn van belang.

Om u te helpen antwoord te krijgen op al deze vragen hebben we veel importonderwerpen voor u op een rij gezet.

Download de Importeerwijzer en kom geen verrassingen tegen tijdens uw zoektocht naar importmogelijkheden voor uw bedrijf.

Download de Importeerwijzer

Hoe helpt deze wijzer u?

De importeerwijzer is ingedeeld in 3 categorieën: ontdekken, ontwikkelen en organiseren. Afhankelijk van de fase waarin uw importplannen zich bevinden leest u over één of meerdere onderwerpen.

1. Ontdekken

Deze fase is interessant voor zowel startende als ervaren importeurs. Elk land is anders met zijn eigen kansen, cultuur en regelgeving. Een goede start begint dus bij het verkennen van het waarom en waar vandaan u wilt importeren. En of het een kansrijk product is. U staat stil bij de volgende vragen:

Waarom ga ik importeren?

Hoe groot is mijn markt?

Hoe vind ik buitenlandse leveranciers?

Hoe controleer ik een leverancier?

Waar moet ik opletten bij het onderhandelen?

Welke wettelijke producteisen zijn er?

2. Ontwikkelen

In deze fase weet u al van welk land u gaat importeren. Maar hoe zorgt u dat uw bedrijf ook geschikt is voor het betreffende land? Naast deze vraag staan in dit deel van de Importeerwijzer ook het opstellen van een importplan centraal:

Hoe zorg ik dat mijn bedrijf klaar is voor import?

Hoe maak ik een importplan?

3. Organiseren

Nu bent u aangekomen bij de praktische kant van import. U weet het land, het product sluit aan bij de behoefte van de markt en nu moet u het product hier zien te krijgen. Van transport tot douaneformulieren. Van verzekeringen tot belastingen. Allemaal zaken die vaak verschillen per land en cruciaal zijn bij import. Het is dus heel belangrijk om vanaf het begin alle informatie gericht op uw importland helder op uw netvlies te krijgen. Aandachtspunten zijn dan:

Welke afspraken maak ik over het vervoer van de goederen?

Hoe verloopt de inspectie van goederen in het buitenland?

Welke contracten stel ik op met de leverancier?

Welke transportverzekeringen zijn noodzakelijk?

Hoe verloopt de betaling van de gekochte producten?

Hoe gaat het lossen van mijn goederen?

Hoe slaat u uw goederen op in Nederland?

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel