Van de overheid. Voor ondernemers.

Gassamenstelling

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Nederland gaat in de toekomst steeds meer gas importeren. Ook komt er meer groen gas. Daardoor verandert de samenstelling van het huidige aardgas. Hier leest u wat dit ‘nieuwe aardgas’ is en hoe u zich moet voorbereiden.

In Nederland hebben we twee soorten aardgas. Alle huishoudens en de meeste bedrijven en gebouwen gebruiken laagcalorisch gas uit Groningen (G-gas). Ongeveer tachtig industriële grootgebruikers gebruiken hoogcalorisch gas (H-gas), vooral uit kleinere gasvelden in de Noordzee. Beide gassystemen worden op termijn aangevuld met nieuw aardgas: groen gas en geïmporteerd H-gas dat anders van samenstelling is dan wat we gewend zijn.

Wat is het gevolg van nieuw aardgas?

Het gevolg van nieuw (geïmporteerd) aardgas is dat u uw gasapparatuur op termijn moet aanpassen. Het G-gas verandert op z’n vroegst na 2021, maar waarschijnlijk pas later (na 2030). Gebruikers van G-gas hoeven dus voorlopig niets te doen. Het H-gas is al beperkt aan het veranderen. Vanaf 1 oktober 2014 kan de verandering groter worden. Gebruikers van H-gas hebben daarom hun gasapparatuur vóór deze datum moeten aanpassen.

Waarom komt er nieuw aardgas?

De Nederlandse productie van aardgas neemt af, maar de vraag naar gas blijft voorlopig nog licht toenemen. Het onderstaande plaatje zal veranderen door energiebesparing en de verduurzaming van de toepassingen van het gasgebruik.

Daarom importeert Nederland meer gas. Het nieuwe H-gas kan uit steeds meer verschillende landen komen.Vanaf 2011 komt geïmporteerd gas vooral uit Noorwegen, Rusland en bronnen van LNG in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Verwachtingsscenario's aardgas

Meer informatie

www.groengas.nl

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Agentschap NL