Van de overheid. Voor ondernemers.

Energielabel utiliteitsgebouwen

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. Het label laat de energieprestatie van het gebouw zien.

Ook maakt het energielabel duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse voor utiliteitsbouw loopt van A++++ t/m G, dus van weinig naar veel besparingsmogelijkheden. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. De introductie van het energielabel draagt bij aan het behalen van de doelstellingen van het Nationale Energieakkoord.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt de zakelijke markt rond de introductie van het Energielabel in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op de pagina Wetten en regels gebouwen vindt u een overzicht van de belangrijkste wettelijke eisen.

Verplichting bij transactiemoment

Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de verplichting om bij een transactiemoment een energielabel te hebben. Een transactiemoment is een oplevering, verkoop of verhuur van een utiliteitsgebouw. In de wet is alleen een maximale hoogte voor een bestuurlijke boete opgenomen als u niet voldoet aan deze verplichting. Deze boete is voor rechtspersonen € 20.250 en voor natuurlijke personen € 405.

U kunt het label aanvragen via een energieadviseur met een BRL9500-certificaat. Alleen zij mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven.

Aanvragen energielabel

Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energielabel anders dan voor woningen. U schakelt zelf een energieadviseur in. Deze moet gecertificeerd zijn volgens BRL 9500. De energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Deze opname kan op twee manieren: volgens de basismethodiek voor bestaande bouw (klasse A t/m G) en de detailmethodiek voor zeer energiezuinige gebouwen (klasse A t/m A++++). Meer informatie hierover vindt u in de kennisbank van www.isso.nl als u zoekt op energielabel en op het EPA Adviesplatform.

Na de registratie door de energieadviseur ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel. De adviseur laat het energielabel registreren.Via Qbis kunt u een adviseur vinden die uw aanvraag in behandeling neemt.

Voor welke utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht?

Het gaat om gebouwen voor utiliteit:

  • gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen kantoorfuncties, zoals gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren (alle kantoren die via een entree/hal/balie toegankelijk zijn voor publiek)
  • publieke functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • onderwijs
  • horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • sport, zoals sportscholen, stadions, zwembaden
  • verkoop, zoals supermarkten, winkels, showrooms van garages
Meer informatie, voorbeelden en uitzonderingen kunt u vinden in de FAQ Welke gebouwen (delen) zijn energielabelplichtig (pdf) onder de downloads.

Zichtbaar ophangen energielabel

Overheidsorganisaties in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moeten het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.

Deze verplichting geldt ook voor andere publieke gebouwen vanaf 250 m2 (zoals ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels), mits er voor deze gebouwen een energielabel beschikbaar is door de verkoop of verhuur van het gebouw. Bij winkels hangt u het label in de winkel, bij een winkelcentrum hangt u het label bij de ingang van het gebouw.

Het gaat om gebouwen waar vaak publiek komt (vaker dan incidenteel). De regel geldt ook als de overheid een ruimte huurt, groter dan 250 m², in een particulier gebouw. Of als een particulier een ruimte huurt van de overheid waar vaak publiek komt, bijvoorbeeld een sportschool.

In gebouwen waarvoor speciale toestemming nodig is om binnen te komen hoeft het energielabel niet op een zichtbare plek te hangen. Bijvoorbeeld gebouwen van Defensie en Luchtmacht, gesloten inrichtingen voor de gezondheidszorg en kinderopvanginstellingen.

http://infographics.rvo.nl/duurzaamgebouw/

Meer informatie

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bel: 088 042 42 42

0017-bespreking 0024-vind-je-collega 0027-reserveren-ruimte 1008-oog 1012-rijkspas 2001-kalender 2008-computer 2054-smartphone 4070-beschermen 4094-werkgelegenheid 5000-grootstedelijk 5066-milieu 6005-starters 6019-innovatie 6023-ondernemen 6024-ondernemingen 6028-producten 6033-zzp 6034-handel 9001-rekening 9004-belastingen 9012-koopwoning Facebook GooglePlus 10 likes LinkedIn Twitter YouTube budget-9000 check_dik check_dun chevron-down chevron-right-bold chevron-right chevron-up circle-minus circle-plus communicatie-2022 consument-6003 contact-2005 delenCreated with Sketch. discussies download ear-4001 email-2012 enquete worldCreated with Sketch Beta. externe-link-2013 facts-and-figures-1013 filter gemeente-5001 groep-mensen-0015 Artboard 1Created with Sketch. help home-2004 home info inhoud kalender-dun landbouw-6020 link-external link mening menu-3903 minus-circle-filled minus minus_thin overzicht pijl-beneden-1002 pijl-boven-1004 pijl-links-1001 pijl-met-hoek pijl-rechts-1003 pijl play-button plus-circle-filled plus plus_thin search sluiten-circle sluiten squircle telefoon-0022 top user-3905 video-2017 wet-7003 world zoek-3907