Van de overheid. Voor ondernemers.

De coöperatie

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Profiteren van de voordelen van een collectief?

Wilt u als individuele ondernemer profiteren van de voordelen van een collectief? Bijvoorbeeld van gezamenlijke inkoop of marketing? Misschien is de rechtsvorm coöperatie dan iets voor u. Deze vorm kan ook geschikt zijn als uw klanten steeds vaker eisen stellen aan uw dienstverlening. Als individuele ondernemer kunt u bijvoorbeeld in de problemen komen als u ziek wordt. Bij een coöperatie kunnen andere leden dan uw werk overnemen.

Ondernemerscoöperatie

De ondernemerscoöperatie is een coöperatie waarbij alle leden zelfstandig samenwerken, bijvoorbeeld aan een project. Deze coöperatievorm is onder meer geschikt voor zzp’ers. Die kunnen gezamenlijk binnen de coöperatie een bepaalde klus of project doen, die zij in hun eentje niet kunnen aannemen of uitvoeren. Voor de klant heeft dat als voordeel dat hij één aanspreekpunt heeft en dat hij meer zekerheid heeft over het op tijd afronden van het project.

Let op: leden die aan zo’n project deelnemen (als natuurlijke persoon, niet als rechtspersoon) moeten ook nog andere opdrachtgevers hebben om te worden beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst om arbeidsrelaties tussen de coöperatie en leden te voorkomen.

De leden hebben stemrecht binnen de coöperatie en daarnaast kunnen de leden in- en uittreden zonder dat daarmee het voortbestaan van coöperatie in gevaar komt. Een ondernemerscoöperatie is een geschikte vorm voor 'kleinschalige' samenwerkingsverbanden.

Onderlinge Waarborgmaatschappij

Een onderlinge waarborgmaatschappij is een rechtsvorm die alleen gebruikt mag worden om het verzekeringsbedrijf ten behoeve van een collectief in uit te oefenen. In de basis is de onderlinge waarborgmaatschappij, net als de coöperatie, een speciale vereniging. De onderlinge waarborgmaatschappij heeft geen aandeelhouders maar wel leden. Dat heeft de coöperatie ook. Verschil met de ‘gewone’ vereniging is dat er wél winstuitkeringen aan de leden mogelijk zijn.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel