Van de overheid. Voor ondernemers.

ATR-certificaat voor Turkije

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Douanedocument voor transacties tussen de EU en Turkije

Een ATR-certificaat is een douanedocument dat u kunt gebruiken bij handel tussen landen uit de EU en Turkije. De EU heeft met Turkije een douane-akkoord gesloten, waardoor u de meeste goederen zonder invoerrechten kunt invoeren. De goederen moeten dan wel van herkomst uit de EU of Turkije komen. Dit legt u vast in een ATR-certifcaat.

Uitgezonderde producten voor het ATR-certificaat

Voor de meeste landbouwgoederen en sommige staalproducten kunt u het ATR-certificaat niet gebruiken. Bij deze producten is namelijk de oorsprong van belang en heeft u het EUR.1 certificaat nodig. De Douane heeft een overzicht van de uitgezonderde producten. Bij de Kamer van Koophandel kunt u navragen welk document voor uw goederen van toepassing is.

ATR-certificaat bij export naar Turkije

Bij export naar Turkije vult de Nederlandse exporteur het ATR-certificaat in. De Douane maakt het certificaat bij uitvoer geldig. Dit gebeurt gelijk met de aangifte ten uitvoer.

ATR-certificaat bij import uit Turkije

Importeert u goederen uit Turkije? Dan moet uw Turkse leverancier bij de Turkse douane een ATR-certificaat aanvragen.

ATR-certificaat bestellen

Uw Douane-expediteur kan dit document voor u opmaken, tegelijk met de uitvoeraangifte, en door de Douane laten afgeven. Wilt u zelf ATR-certificaten opmaken, dan kunt u de formulieren bestellen bij drukkerijen of leveranciers van exportformulieren en vrachtbrieven.

Download een voorbeeld van een ATR-certificaat

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585